Välkommet | Hälsa & Träning | Är du redo för en hund eller valp? | Vilken hund eller valp passar dig bäst?

Sök efterartikel

Hundens ålder Select your dogs' age or leave blank to search all ages

Valp Vuxen Äldre

Frågor Select a specific subject if you know what you are looking for or leave blank to search all articles for your chosen age. Alternatively, select a topic from our suggestions on the right

Är du redo att äga en hund?
Förbered för din hund
Håll din hund frisk
Ta hand om din hund
Träna din hund
Utfodra din hund

Är du redo för en hund eller valp?

Funderar du på att köpa en hund eller valp? Ta reda på hur du väljer en hund eller valp som passar din livsstil och läs mer om de olika hundraserna som du kan välja mellan.

Vilken hund eller valp passar dig bäst?

Rätt valp gör livet till en glädje. Men om du vid eftertanke helt enkelt inte har energi, tid eller plats för en valp bör du överväga en vuxen hund i stället – eller en katt!

Hur mycket tid kan du lägga ner på den nya valpen?

Valpar blir olyckliga om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Du måste också lägga ner gott om tid för träning, motion, lek och pälsvård (framför allt hundar med lång päls). Att få hunden rumsren är ett heltidsjobb.

Hur mycket motion kan du ge din valp?

Om inte din valp är en dvärghund så måste du ta ditt ansvar att gå två promenader dagligen på allvar.
 
Hur mycket plats har du?

En stor hund kan förstöra en liten trädgård när den gräver ner ett ben. Inuti hemmet behöver en stor hund plats för sin stora säng.

Vad har du för budget?
 
Utöver kostnaden att köpa hunden har du andra typer av kontinuerliga kostnader: veterinärskostnader, hundmat, försäkring, hundpensionat och – för vissa långhåriga hundar – professionell pälsvård.

Varför vill du ha en hund?

Om det är viktigt för dig att ha en vakt-, arbets- eller tävlingshund måste ta ha det i åtanke. Och om du vill ta med dig hunden till arbetet så måste du tänka på att vissa raser är mer sorglösa än andra.

Renrasig eller blandning?

Renrasiga hundar har normalt rasens standardtemperament och fysik. En blandrasvalp kan vara mindre förutsägbar, men kan också vara en kombination av det bästa från flera raser.

Finns det några allergier i familjen?

Det finns många hundar som avlas som allergivänliga, men det är bäst att kontrollera detta när du träffar valpen och dess mamma.

Hane eller hona?

Det är upp till dig – vi tycker att båda sorterna är fantastiska husdjur! Tänk på att honhundar som inte är steriliserade löper två gånger om året och behöver särskild omsorg under dessa perioder. Hanhundar som inte är kastrerade kan ge sig iväg om de känner lukten av en löpande tik. Om du inte ska använda din hund som avelshund bör du prata med din veterinär om kastrering/sterilisering för att förhindra oönskade valpar.

Vad sägs om en vuxen hund?

En vuxen hund kan vara lika givande som en valp. En vuxen hund kan vara rumsren och ha lärt sig praktiska saker, som att gå fot i koppel. Ta reda på allt du kan om hundens temperament och, om möjligt, ta ut hunden på en promenad innan du beslutar dig för något.

Var ärlig mot dig själv om ditt första val inte passar din livsstil. Med lite forskning bör du upptäcka din perfekta hund.

Se vårt urval av Pedigree valpfoder >
Vilken hund eller valp passar dig bäst?

Bookmark and Share

Relaterade artiklar

Adoptera en hemlös valp
Adoptera en hemlös valp Tar ditt lokala hundcenter emot valpar? Det kan vara ett bra alternativ för dig. Mer >
Vilken hundras passar dig bäst?
Vilken hundras passar dig bäst? Med så många olika hundraser, hur hittar du den perfekta valpen för dig? Mer >
Välj en valp
Välj en valp Hur väljer man rätt valp när alla är så söta? Mer >
/hund-och-valpvard/ar-du-redo-for-en-hund-eller-valp/vilken-hund-eller-valp-passar-dig-bast