Välkommet | Hälsa & Träning | Förbered för din nya hund | Förbered för din nya hund eller valp

Sök efterartikel

Hundens ålder Select your dogs' age or leave blank to search all ages

Valp Vuxen Äldre

Frågor Select a specific subject if you know what you are looking for or leave blank to search all articles for your chosen age. Alternatively, select a topic from our suggestions on the right

Är du redo att äga en hund?
Förbered för din hund
Håll din hund frisk
Ta hand om din hund
Träna din hund
Utfodra din hund

Förbered för din nya hund

Vi har all den information du behöver för att göra dig redo för en ny familjemedlem. Dessutom kan du läsa om hur du väljer rätt hund samt hitta ett hundstall eller en uppfödare.

Förbered för din nya hund eller valp

Innan din nya valp anländer är det några saker du måste göra för att se till att valpen känner sig bekväm och trivs i sitt nya hem.

Mat- och vattenskålar

Välj mat- och vattenskålar av kraftig keramik eller rostfritt stål. Plastskålar tenderar att bli tuggleksaker och bitmärkena blir ett paradis för bakterier. En tung skål är också svårare för din hund (och dig) att välta av misstag.

Om din hund har långa öron som kan hamna i mat- och vattenskålarna finns det särskilda smala skålar som håller öronen rena och torra.

Identitetsbricka

Alla hundar bör ha en identitetsbricka på halsbandet som visar deras ägares namn och adress. Det är en bra idé om den också visar ditt telefonnummer. Du kan beställa en bricka på nätet eller hos din lokala djuraffär.

Eftersom halsband kan glida av eller gå sönder rekommenderar vi märkning med mikrochip: det är snabbt, smärtfritt, permanent och effektivt. Be din veterinär att sätta in chippet så har du en mycket bättre chans att återförenas med din valp om den skulle försvinna. Hör efter med din uppfödare eller hundcentret om valpen redan är mikrochippad och hur du i så fall registrerar chippet på din adress.

Om du inte planerar att avla på din hund så behöver du inte någon hundlicens.

Något att tugga på

Hundar älskar att tugga och en valp med tandsprickning tuggar på allt den kan få tag på. Om du vill skydda dina strumpor, dina skor och din soffa så bör du köpa olika tuggleksaker som din valp kan tugga på i stället. Se bara till att de inte innehåller några farliga ämnen samt att de är hållbara och inte för hårda för valpens tänder. Lämna aldrig din valp ensam med något som kan kväva den, flisas i hundens mun eller ge den en elektrisk stöt.

Leksaker att leka med

Det finns ett otroligt stort urval av hundleksaker – ta en titt i din lokala djuraffär eller sök på nätet: du hittar ringar, bollar, rep, dragleksaker och frisbee. De är alla framtagna för att göra lekstunderna och träningspassen roligare – för både dig och din hund.

Pälsvårdspaket

Pälsvård för din valp handlar inte bara om att kamma pälsen och få valpen att se snygg ut – det är också en anknytningsprocess som påminner valpen om dess mamma. Besök din djuraffär för att köpa en kam eller en borste och planera dagliga pälsvårdsstunder. Olika pälsar kräver olika borstar – fråga personalen i djuraffären, din valps uppfödare eller andra ägare med liknande hundar om råd.

Du måste också klippa klorna på din hund och ge den ett bad då och då, därför är det också en bra idé att köpa en kloklippare och hundschampo.

Trappgrindar

En nyfiken valp ska inte få komma i närheten av trappor, balkonger och dammar – en strategiskt placerad trappgrind skyddar valpen när du inte är hemma. En grind kan också hjälpa till att skydda dina möbler och ägodelar från din valps ostoppbara tugginstinkt.

Din valps första mat

Det är en stor förändring för din valp att anlända till sitt nya hem. Något av det snällaste du kan göra är att ge valpen en skål med samma mat som den är van vid. Det får din hund att känna sig välkommen och trygg.

Efter det kan du bestämma dig för vilket slags foder du vill ge den. Genom att gradvis blanda ner det nya fodret i det gamla under en veckas tid kan du byta din hunds kost till det foder du tycker är bäst.

Vi på Pedigree har forskat om näringsämnen i 40 år för att se till att våra produkter innehåller en perfekt blandning av protein, kolhydrater, fett och fibrer för varje stadium av din hunds liv.

Halsband och koppel

Du kommer inte att kunna ta ut din nya valp på promenader förrän den har fått alla sina sprutor. Du kan använda den här tiden till att vänja valpen vid sitt halsband och ett koppel. På så sätt är det inga problem när det är dags att utforska världen utanför.

Halsband och koppel finns i en mängd olika material. Vi rekommenderar flexibla halsband av nylon eller mjukt läder eftersom de växer med din valp. Justera spännet så att det enkelt får plats två fingrar mellan halsbandet och valpens nacke. Kontrollera passningen regelbundet, du kommer att förvånas över hur snabbt valpen växer.

Om du har en mycket liten hund, till exempel en liten terrier eller en dvärghund, kanske du föredrar att använda en sele – det gör det enklare att skydda späda nackar. (Din hund bör dock fortfarande bära en identitetsbricka.)

Din valps första besök hos veterinären

Så fort din hund har vant sig vid dig och sitt nya hem bör du uppsöka veterinär. Förutom en allmän kontroll behöver ni diskutera avmaskning, vaccinationer och märkning med mikrochip.

Ta med dig några godbitar, ge beröm och kela med din hund. Med rätt veterinär och en positiv inställning kan ett besök hos veterinären vara roligt, inte skrämmande, för din hund.

Hundförsäkring

Du bör också diskutera behandlingskostnader och hundförsäkring med din veterinär. Tänk på vilken typ av skydd du behöver, jämför priser och fråga försäkringsbolag om deras ersättningsprocess innan du bestämmer dig.

Förbered för din nya hund eller valp

Bookmark and Share

Relaterade artiklar

Hundsäkra ditt hem
Hundsäkra ditt hem Se till att ditt hem är säkert för din nya valp eller hund Mer >
Hitta en bra veterinär
Hitta en bra veterinär Så hittar du en bra veterinär och vad du kan förvänta dig Mer >
Hur introducerar jag min nya hund för min katt?
Hur introducerar jag min nya hund för min katt? Hjälp din hund att få vänner i hemmet Mer >
/hund-och-valpvard/forbered-for-din-nya-hund/forbered-for-din-nya-hund-eller-valp