Välkommet | Hälsa & Träning | Utfodra din hund | Torrfoder, våtfoder eller blandat?

Sök efterartikel

Hundens ålder Select your dogs' age or leave blank to search all ages

Valp Vuxen Äldre

Frågor Select a specific subject if you know what you are looking for or leave blank to search all articles for your chosen age. Alternatively, select a topic from our suggestions on the right

Är du redo att äga en hund?
Förbered för din hund
Håll din hund frisk
Ta hand om din hund
Träna din hund
Utfodra din hund

Utfodra din hund

Här får du reda på vad som utgör en balanserad kost för hundar och hur du gör för att byta foder till din hund. Läs mer om hur dietbehoven ändras med tiden och hur du hanterar en hund som är kinkig med maten.

Torrfoder, våtfoder eller blandat?

Att välja mellan alla olika typer av foder som finns kan få en att tappa modet. Här är vår guide som hjälper dig att välja rätt foder till din valp.Om du ser på förpackningarna märker du att de flesta foder som finns beskrivs som helfoder. Detta innebär att de innehåller alla näringsämnen som din valp behöver.


Du märker också att du kan välja mellan våtfoder och torrfoder (i säck). Vilken sort ska du välja och varför? Vår guide hjälper dig att fatta beslut.

Torrfoder: massor av näring i mindre mängd

Tack vare det låga vatteninnehållet kan du lagra en stor mängd mat på en liten plats, vilket är till stor hjälp om du har en stor hund. Vissa valpar kan tycka mindre bra om torrfoder till att börja med, men lär sig normalt att tycka om det efter ett tag. Att mjuka upp fodret genom att blötlägga det i lite varmt vatten kan underlätta bytet.

Våtfoder: en tillfredsställande måltid för stora aptiter

En skål med våtfoder innehåller hälften av kalorierna i en skål med torrfoder. Så om din valp älskar att äta innebär våtfoder att det finns mindre risk för att den äter för mycket. Det höga vätskeinnehållet ser också till att din valp får i sig ordentligt med vätska och minskar risken för urinvägsinfektioner. Unga valpar tycker normalt att det är enklare att tugga och svälja våtfoder så det är bra för de som är kinkiga i maten.

Varför inte blanda de två sorterna?

Det är populärt att blanda torr- och våtfoder eftersom det kombinerar fördelarna genom att bidra till både renare tänder och friskare urinvägar. Det ger också din valp större variation och hjälper den att acceptera olika typer av mat längre fram i tiden.

Med Pedigree Puppy får din hund alltid rätt balans av näringsämnen. Experimentera gärna och ta reda på vad din valp föredrar. Se bara till att den alltid har tillgång till gott om färskt dricksvatten.

Torrfoder, våtfoder eller blandat?

Bookmark and Share

Relaterade artiklar

Vill du prova ett annat valpfoder?
Vill du prova ett annat valpfoder? Det är alltid bäst att ge din valp den mat som den är van vid och ändra kost gradvis Mer >
Är din hund kinkig med maten?
Är din hund kinkig med maten? Det gör du om din hund är frisk i övrigt, men kinkig med maten Mer >
Ta hand om tänderna på din valp eller hund
Ta hand om tänderna på din valp eller hund Hundar kan drabbas av tandköttssjukdom, plack och tandsten – så hjälper du din hund Mer >
/hund-och-valpvard/utfodra-din-hund/torrfoder-vatfoder-eller-blandat