Ge din hund eller valp ett bad

Ge din hund eller valp ett bad

Hundar brukade få ett bad två gånger om året. Det var en riktig kamp, ägare mot hund. Numera finns det hundschampon som inte torkar ut hundens päls. Om du är väl förberedd kan ett bad vara ett riktigt äventyr för både dig och din hund.

Du behöver inte bada din hund regelbundet. Men om den har rullat sig i något som luktar eller om den är lerig är det dags att ge den ett bad.

Börja med att borsta

Om din hund inte redan är våt kan du börja med att borsta pälsen för att avlägsna eventuella tovor – vatten kan förvärra dessa. Fyll sedan diskhon eller badkaret med ljummet vatten upp till hundens knän – eller sätt på duschen i behaglig temperatur. En halkmatta är också en bra idé.

Tvätta din hund

Lyft ner din hund i badkaret med mängder av uppmuntran och beröm. Håll hunden på plats med en hand och ösa vatten över pälsen med den andra. Du kan också använda duschen och hålla munstycket nära hundens päls så att den inte blir nervös. Applicera hundschampot och arbeta försiktigt in det över hela kroppen. En mjuk pensel kan vara praktisk för rengöring mellan tårna. Använd en svamp för att tvätta ansiktet på din hund – var försiktig så att den inte får tvål i ögonen.

Skölj ordentligt med rent och ljummet vatten så att du inte lämnar kvar några schamporester.

Torka din hund

Pressa ut vattnet ut pälsen med dina händer innan du torkar hunden med en handduk. Tänk på att hunden skakar av sig vattnet du inte torkar bort! Du kan nu använda hårtorken om du vill, men håll den på låg värme och på avstånd från din hunds ansikte.

Slutligen: se till att din hunds öron är ordentligt torra, bakterier älskar nämligen att gömma sig i fuktiga öron. Beröm sedan din hund, belöna den och håll tummarna för att den inte dyker direkt ner i leran igen!

 

 

4dog
PedigreeGirl