Lek med din hund eller valp

Lek med din hund eller valp

Alla hundar älskar att leka när de är valpar. En ung valps dag är inte komplett utan några riktigt bra lekstunder. Men även äldre hundar kan lära sig nya tricks. Lekstunder är också bra tillfällen att socialisera unga och äldre hundar och lära dem grundläggande lydnad på ett roligt sätt.

Här är några grundläggande regler för att hjälpa dig igång.

Var försiktig med unga valpar, som ofta är mer ömtåliga än de ser ut.
Lek inte för många tävlingslekar eller aggressiva lekar – dragkamp och brottning kan lära din hund att vara aggressiv mot människor eller andra hundar.
Undvik att leka med pinnar eller stenar – pinnar kan flisa sig i din hunds mun och stenar kan förstöra deras tänder.
Din hund behöver lära sig att lyssna på dig – om den inte gör som du säger ska du sluta leka och ignorera den.
Om din hund biter eller nafsar i dig när ni leker ska du omedelbart sluta leka och ignorera den tills den har lugnat ner sig.

Leksaker

Välj hundleksaker – tåliga, elastiska leksaker som inte kan sväljas eller flisas.

Lekar att prova med din hund

Apport
Din hund kan lära sig samarbete och självkontroll genom att lära sig "apport" och "loss". De främsta hundtränarna säger att allting börjar med en bra apporteringsförmåga. Retrievern är framavlad för just denna förmåga, men de flesta andra raser älskar också den här leken.

Kurragömma
En person håller i hunden medan en annan person gömmer sig. När personen har gömt sig (vi kan kalla honom Johnny) säger du "Var är Johnny? Hitta Johnny!" och gå sedan runt huset med din hund. När hunden hittar Johnny ger du den massor av beröm eller en godbit. Det dröjer inte länge innan hunden springer runt huset och hittar alla familjemedlemmar. Jakthundar tycker det är jätteroligt att leka den här leken, och det är också praktiskt om du har ett stort hus!

Sök
Det här är samma sak som kurragömma, men du leker med din hunds favoritleksaker eller godbitar. Med regelbunden lek kan hunden lära sig mängder av nya ord.

Slå klockan
Den här leken lär din hund att reagera snabbt på kommandon oavsett hur upphetsad den är. Koppla din hund och lek med den på ett roligt sätt. Plötsligt ger du den ett kommando den känner till väl, som "sitt". Stå stilla och var tyst. Guida eventuellt din hund till rätt position.

När din hund sitter ner berömmer du den och börjar från början. Om du gör det här konsekvent lär din hund sig att lyda dig omedelbart oavsett vad.

 

 

11dog
PedigreeGirl