Loppor

Loppor är den vanligaste hundplågan. De orsakar svår klåda och allergiska reaktioner och kan till och med ge binnikemask. Så hur hittar och avlägsnar du loppor innan de blir ett problem?

Diagnostisera loppor
Först lär du dig att känna igen tecknen: 

  • Konstant kliande
  • Torr hud
  • Allergisk reaktion
  • Bitande på bakdel, svans eller innerlår

Om din hund visar något av dessa tecken bör du undersöka hundens hud, framför allt i närheten av svansen, och säng. Om hunden är infekterad hittar du små klungor av svarta prickar. Det är loppornas spillning. Om du vill vara säker kan du lägga det i lite vatten – blodet i spillningen färgar vattnet rosa.

Jag tror att min hund har loppor, vad ska jag göra?
Din veterinär kan ge dig en lämplig loppbehandling som inte är skadlig för din hund. Om du har andra hundar eller katt måste du behandla dem också.
De loppor du kan se är bara en del av skadedjursangreppet. Äggen är mycket svåra att upptäcka så även om du har behandlat din hund kan det fortfarande finnas ägg på mattor och i sängar. Du kan köpa effektiva loppsprayer från din veterinär.
Loppor bär ofta med sig binnikemasklarver och du måste därför se till att din hund även behandlas för mask.

Behandla loppor
Eftersom loppor är ett vanligt problem finns det nu en rad olika behandlingsalternativ. Ditt val beror på hur din hund reagerar på behandlingen, angreppets omfattning och vilken väg du vill gå.

Förebygga loppor
Du kan inte förhindra helt att din hund får loppor. Men daglig pälsvård är det bästa sättet att hitta dem tidigt. Använd en fintandad kam och dränk eventuella loppor i tvålvatten.

 

 

ninejpg
PedigreeGirl