Ta hand om tänderna på din valp eller hund

På samma sätt som oss människor kan hundar drabbas av tandköttssjukdom, plack och tandsten. Mjuka tuggleksaker bidrar till renare tandkött och tänder på din valp. (Vi rekommenderar inte hårda tuggleksaker förrän valpen är cirka tio månader gammal, då rötterna på valpens permanenta tänder är fullt utvecklade.)

Ben kan skada en hunds tänder eller flisas och orsaka inre skador.
Från cirka sex månaders ålder kan du hjälpa till att förebygga problem med tänder och tandkött genom att introducera Pedigree® DentaFlex eller Pedigree® DentaStix . Pedigree® DentaStix har en unik X-form och en särskilt slipande konsistens. Det är vetenskapligt bevisat att daglig användning av dessa, minskar tandstensuppbyggnad med upp till 80%.

Pedigree® DentaFlex och Pedigree® DentaStix .  finns i olika storlekar för olika hundraser (dvärg, liten, medelstor och stor) och i förpackningar med 7 resp. 28 st.

När tappar min hundvalp sina valptänder?

Precis som människor föds hundar utan tänder och har sedan två uppsättningar med tänder under livet. Under valpstadiet har hunden 28 mjölktänder (som även kallas valptänder). Mjölktänderna tappas när valpen får de permanenta tänderna, vilket vanligtvis startar vid ungefär fyra månaders ålder. När mjölktänderna lossnar, sväljs de ofta av valpen, men du kan ibland hitta dem i hundkorgen eller på golvet – vilket är helt normalt. Din valp kan vara lite öm i munnen under den här perioden och du kommer förmodligen att märka att han eller hon tuggar på saker mer än normalt. De flesta hundar har fått en komplett uppsättning permanenta tänder vid sex till åtta månaders ålder.

Bör jag borsta valpens tänder?

I allmänhet har valpar inga problem med munhälsan och deras munnar är fria från tandsten, tandköttsinfektioner och dålig andedräkt. Vissa raser (som yorkshireterrier och dvärgpudlar) kan dock vara väldigt känsliga för tandköttssjukdomar och kan få problem vid en relativt ung ålder. Därför är det viktigt att skapa rutiner för en god och effektiv tandrengöring tidigt.
Tandborstning är den mest effektiva metoden, men det kan ändå vara bra att kombinera flera olika metoder. Det är viktigt att införa tandborstningen stegvis, och göra den till en del av hundens dagliga rutin. En bra idé är att träna valpen så att den först blir van att få tänderna kontrollerade, och sedan även borstade. Torrfoder kan också hjälpa till att hålla valpens tänder i gott skick – den slipande effekten hos torrfoder kan hjälpa till att minska bildandet av plack.

Vetenskaplig forskning har visat att om hunden, vid sidan av tandborstningen, regelbundet får en särskild tuggpinne med tandvårdande egenskaper, så hjälper det till att hålla plack och tandsten under kontroll. Dessa tuggpinnar bör därför övervägas för alla typer av hundtandvård i hemmet.  Ge din valp tuggpinnarna PEDIGREE® DENTASTIX från ungefär sex månaders ålder – de smakar väldigt gott och minskar bildandet av tandsten och plack, vilket hjälper till att hålla valpens tänder och tandkött i gott skick.


 

thirteenjpg
PedigreeGirl