Waltham

Kom i bättre form och minska risken för stress: Få ett husdjur

En ny undersökning pekar på att vägen till en bättre hälsa och ett hälsosammare liv är mycket enkel: skaffa ett husdjur. Husdjursägare är nämligen inte bara i bättre form, de är också mindre stressade och fungerar bättre socialt, visar ny forskning.

Att se till att husets hund eller katt får motion och rätt mat är bra för den fyrbente familjemedlemmen, men även för husdjurets tvåbente ägare. Forskning från det erkända engelska institutet Waltham Centre For Pet Care and Nutrition visar att människor som har sällskap av husdjur är i bättre fysisk form, mer sociala - och betydligt mindre stressade.

Waltham har samlat information från en rad internationella studier som alla entydigt framhäver att samvaron med djur har en gynnsam effekt på barn, vuxna och äldre. Resultaten känner man igen hos Svenska Kennelklubben, som verkat i 125 år för hunden och hundägaren. SKK är med sina 300 000 medlemmar en av Sveriges största intresseföreningar och de sprider information, utbildar och väcker debatt – och visar på den stora glädjen och nyttan med hund.

Pulsen sjunker när du stryker din katts päls och klappar din hund
“Vi husdjursägare vet hur livsbejakande det är att ta en långpromenad i skogen med vår glada hund eller hur avslappnande det kan vara när man kommer hem efter en lång arbetsdag och börjar med att hälsa på sina viftande familjemedlemmar. Och det finns det orsak till. För mätningar visar att när du kelar med en hund eller katt, sjunker din puls. Handlingen påverkar även mängden stresshormoner som minskar, medan antalet endorfiner ökar”, säger Ulf Uddman, VD för Svenska Kennelklubben.

Waltham

Den omfattande studien visar också att interaktion med husdjur kan bidra till att dämpa oro i samband med ångestrelaterade upplevelser och har en gynnsam effekt på stressrelaterade symptom, inte minst eftersom hundägare ofta har en mer aktiv livsstil.

“Vi vet också att äldre människor på vårdhem som har katt eller får besök av en hund blir gladare och friskare”, poängterar Ulf Uddman.

Kallas ofta för barnens bästa vän
Men det är inte bara pensionärer som mår bra av att vara med våra fyrbenta vänner. Den brittiska studien pekar på att husdjur kan ha en särskild roll i utvecklingen av välfungerande barn. Barn talar ofta om sin hund, katt eller kanin som sin bästa vän. Och att ha ett husdjur bidrar också till att lära barn om både ansvar, empati och omsorg.

Waltham

“När vi talar med familjer om husdjur, nämner vi dem ofta som en del av familjen. För många barn är hunden eller katten deras bästa vän, och den de ofta delar hemligheter med. Husdjuren har en viktig funktion, både när det handlar om det känslomässiga och trygghetsskapande, men också när det gäller det aktiva och fysiska”, säger Ulf Uddman.

WALTHAM är det globala forsknings- och kunskapscentret inom husdjursfoder för Mars Petcare, och är en världsledande auktoritet inom forskning och näring för katter och hundar samt för samspelet mellan människor och djur.

I mer än 50 år har Waltham Centre for Pet Nutrition varit den världsledande auktoriteten och legat i absolut framkant inom forskning av husdjursfoder och hälsa. Waltham Centre for Pet Nutrition ligger i Leicestershire, England. Det är ett center som uppfyller toppmodern standard, och som kompletterar yrkeskunskaper inom forskning och utveckling av alla företag i världen som arbetar med husdjurs behov i Mars-koncernen, för att tillsammans uppfylla djurens behov på ett praktiskt sätt.

Läs mer om Waltham >>
/waltham.aspx