pedigreese banner

Fakta om vårt foder

Här hittar du fakta om vad vi använder i vår hundmat och hur vi väljer varje ingrediens för att passa din hunds behov.

vet-vetKÖTT OCH ANIMALISKA BIPRODUKTER

Det totala innehållet av kött och animaliska biprodukter uppgår till 65 % i våra våtfoder och 39 % i våra torrfoder.

”Kött och animaliska biprodukter” är en juridisk term som beskriver de delar av ett djur som inte består av de huvudsakliga köttbitarna och inkluderar organ som lever, njurar och hjärta.

Dessa djurdelar innehåller höga nivåer av nödvändiga näringsämnen som olika vitaminer och mineraler. De är ofta rika på nyttiga aminosyror. Lever innehåller till exempel en svavelaminosyra som kallas taurin som hjälper till att hålla hundens ögon och hjärta friska.

Det kött och de animaliska biprodukter som vi använder i våra produkter kommer alltid från djur som är lämpliga för mänsklig konsumtion i enlighet med EU-reglerna.

Läs mer i de nationella riktlinjerna: https://www.livsmedelsverket.se

vet-vetOORGANISKA ÄMNEN

"Oorganiska ämnen” är en juridisk term som måste deklareras på etiketten på alla djurfoder. Det är helt enkelt ett mått på mineralinnehållet. Mineraler tillsätts under tillverkningen av hundfoder för att säkerställa att receptet ger komplett och balanserad näring till din hund.

vet-vetVEGETABILISKA BIPRODUKTER

"Vegetabiliska biprodukter” är ingredienser som kommer från växtriket. De är en bra proteinkälla och i rätt mängd är de nyttiga för hundar. Betmassa ser till exempel till att matsmältningssystemet fungerar effektivt.

vet-vetSPANNMÅL

Spannmål som vete, majs och ris är en källa till kolhydrater. Vetenskaplig forskning visar att spannmål i kosten tillhandahåller nyttig energi från kolhydrater och fibrer som främjar ett hälsosamt matsmältningssystem.

Vi inkluderar vegetabiliska biprodukter och spannmål i våra produkter för att optimera matens transporttid genom tarmen. Detta underlättar det nödvändiga upptaget av näringsämnen genom mag- och tarmkanalen.

vet-vetSMAKÄMNEN OCH SOCKER

Vi använder inte konstgjorda smakämnen i någon av våra produkter. Låga nivåer av naturliga sockerarter produceras under tillverkningsprocessen för några av våra produkter men vi tillsätter inte sackaros eller ”bordssocker” för att göra maten smakligare. Intressant nog uppfattar inte hundar smaken av socker som vi gör, så att tillsätta extra socker skulle ändå inte göra maten mer tilltalande för dem.

vet-vetSALT

Hundar har utvecklats för att äta en köttbaserad diet som är naturligt rik på natrium, ett väsentligt mineral som finns i salt. En liten mängd salt i kosten är viktigt i en komplett och balanserad diet för att hålla hundens ämnesomsättning frisk. Vi säkerställer att saltinnehållet i all vår hundmat aldrig överstiger rekommendationerna från WALTHAM™ Center for Pet Nutrition. Hundar uppfattar inte smaken av salt som vi gör, så det gör inte maten mer välsmakande för dem.

vet-vetTILLSATSER

Alla ingredienser i våra djurfoder har ett syfte: att ge din hund näring eller njutning eller för ökad säkerhet. Våra våt- och torrfoder är berikade med vitaminer och mineraler för att säkerställa att din hund får en komplett och balanserad kost och vi använder inte fyllnadsmedel i någon av våra produkter. Eventuella konserveringsmedel i våra torrfoder är godkända enligt EU-reglerna och har tillsatts för att säkra produktens hållbarhet vid lagring. Våra konserver och påsprodukter behöver inga konserveringsmedel då de skyddas genom sterilisering och försegling under produktionsprocessen. Vi följer alltid lagstiftningen och försäkrar oss på så vis om att våra produkter är säkra och att vi är öppna mot våra konsumenter.

Frågor och svar

1- Animaliska biprodukter är en bra källa till protein och andra viktiga näringsämnen för hundar.

”Kött och animaliska biprodukter” är de delar av ett djur som inte klassificeras som rent ”kött” (tvärstrimmig muskulatur) och innefattar organ som lever, njurar och hjärta.

Hundfoder som är kompletta och balanserade måste tillhandahålla alla de viktiga näringsämnen som din hund behöver och som hundar får i sig i naturen då de äter från hela djuret.

Dessa djurdelar innehåller höga nivåer av nödvändiga näringsämnen som olika vitaminer och mineraler. De är ofta rika på nyttiga aminosyror. Lever innehåller till exempel en svavelaminosyra som kallas taurin som hjälper till att hålla hundens ögon och hjärta friska.

Användningen av kött och animaliska biprodukter är hårt reglerad och vi använder endast produkter som uppfyller specifika kvalitetsstandarder. Alla typer av kött och animaliska biprodukter som vi använder på Pedigree® kommer från djur som uppfyller kraven för mänsklig konsumtion.

Vilka kött och animaliska biprodukter som vi kan använda beror på säsong och även på vår leveranskedja eftersom vi använder de produkter som inte behövs i den mänskliga livsmedelskedjan. Det innebär att vi varierar en del av innehållet av kött och animaliska biprodukter i våra recept, beroende på vad som är tillgängligt på dagen, för att säkerställa att din hund alltid får rätt näring och foder av bästa kvalitet. På etiketten anger vi alltid de varianter som garanteras, men utöver dessa varianter kan recepten också innehålla andra typer av kött och animaliska biprodukter som kyckling, kalkon, lamm och komage.

2- Det totala innehållet av kött och animaliska biprodukter i fodret är mycket högre än 4%

Kraven på märkning av djurfoder leder ibland till att informationen på etiketten kan misstolkas. På etiketten för en variant med nötkött kan det till exempel stå ”kött och köttbiprodukter (minst 4 % nötkött)”. Detta kan leda till att konsumenten tolkar det som att det bara finns 4 % kött i våra produkter, men det är inte sant.

Procentandelen av en betecknad köttsort rör produktvarianten och inte den totala mängden kött och köttbiprodukter.

Det totala innehållet av kött och köttbiprodukter i Pedigree® våtfoder varierar mellan 27 och 65 % och för Pedigree® torrfoder mellan 15 och 39 %.

De ingredienser som finns tillgängliga för oss beror på säsongen och även på vår leveranskedja eftersom vi använder de produkter som inte behövs i den mänskliga livsmedelskedjan. Det innebär att vi varierar en del av innehållet av kött och animaliska biprodukter i våra recept, beroende på vad som är tillgängligt på dagen, för att säkerställa att din hund alltid får rätt näring och foder av bästa kvalitet. På etiketten anger vi alltid de varianter som garanteras, men utöver dessa varianter kan recepten också innehålla andra typer av kött och animaliska biprodukter som kyckling, kalkon, lamm och komage.

3- Vi använder endast högkvalitativa ingredienser i våra produkter

Alla ingredienser vi använder i våra foder har en specifik uppgift som att tillhandahålla näring eller öka säkerheten, njutningen eller ägarnas tillfredsställelse.

MARS® har som policy att aldrig använda ingredienser av låg kvalitet. Vi har strikta specifikationer för våra recept och kompromissar aldrig med kvaliteten.

Som exempel kommer alla animaliska biprodukter som vi använder från djur som uppfyller kraven för mänsklig konsumtion och vi följer EU-reglerna för inköp och bearbetning av animaliska material i sin helhet.

MARS® har strikta ingrediensspecifikationer samt kvalitets- och leverantörsförsäkringsprogram som är utformade för att säkerställa våra produkters kvalitet och sammansättning.

4- Vi använder inte fyllnadsmedel i våra produkter. Alla ingredienser i våra produkter har tillsatts av goda skäl

Alla ingredienser som vi använder i djurfoder har tillsatts för att fylla en specifik uppgift som att tillhandahålla näring eller öka säkerheten, njutningen eller ägarnas tillfredsställelse.

Vi inkluderar bara kostfibrer som ger näringsmässiga fördelar. Kostfiber har en viktig näringsfunktion och bidrar till ett friskt matsmältningssystem.

Alla våra produkter har hög smältbarhet vilket bara kan uppnås med ingredienser av hög kvalitet och utan fyllnadsmedel.

5- Våra huvudfoder är 100 % kompletta och balanserade

Pedigree® huvudfoder är 100 % kompletta och balanserade, vilket innebär att de är utformade för att uppfylla hundens näringsbehov beroende på ålder och livsstil. De innehåller rätt mängd energi och näringsämnen som din hund behöver för att leva ett gott och hälsosamt liv.

Alla våra foder är försedda med en utfodringsguide som hjälper dig att säkerställa att din hund får rätt mängd kalorier beroende på ålder och sätt att leva De näringsämnen din hund behöver har balanserats efter den mängd energi som krävs för att bevara en hälsosam vikt.

6- Våra foder orsakar inte diarré när de införs och utfodras enligt anvisningarna

Vi har strikta specifikationer för de ingredienser vi använder i våra djurfoder. Vi köper bara ingredienser från leverantörer som uppfyller vår strikta godkännandeprocess. Alla våra djurfoder måste uppfylla stränga smältbarhetsmål.

Ett av de mest synliga tecknen på god hälsa hos en hund är avföringen. När en hund får diarré blir ägaren bekymrad och orsaken kopplas ofta till maten som hunden äter. Det är dock mycket mer sannolikt att det beror på sjukdom eller stress eller att hunden har ätit ett byte (vilda möss eller fåglar), mat avsedd för människor eller livsmedel som hunden hittat i en soptunna eller på gatan.

Att ändra hundens kost för fort är en annan vanlig orsak till diarré. Kom ihåg att om du byter foder för din hund måste du göra det gradvis under cirka en veckas tid.

7- Foderallergi

En liten andel hundar drabbas av allergi, men de flesta allergier beror inte på kosten. Majoriteten beror på miljöfaktorer som pollen, damm, loppor och kvalster.

Matallergi hos hund är relativt sällsynt och beräknas utgöra mindre än 10 % av alla allergier. På samma sätt som en del människor inte tål vissa kostkomponenter, som gluten och mjölkprotein, har dock ett litet antal hundar allergier eller kostkänslighet för livsmedel som nötkött, vete eller mejeriprodukter. Vilka ingredienser som påverkar hunden varierar beroende på individen, precis som hos människor. Sådana hundar kan ha nytta av en specialdiet med utvalda protein- och kolhydratkällor som utfodras efter råd av veterinär för att undvika de specifika ingredienser som utlöser den allergiska reaktionen. Sådana fall är dock i minoritet och de flesta hundar äter många olika ingredienser utan problem.

Om du är orolig för att din hund har en matallergi, så rekommenderar vi att du uppsöker veterinär. Veterinären kan hjälpa dig att diagnostisera eventuella problem.

8- Det är vetenskapligt bevisat att våra tandvårdsprodukter bidrar till friskt tandkött och friska tänder

Din hund kan oftast inte berätta när något är fel, och tyvärr lider 4 av 5 hundar över 3 år av tandköttsproblem. De orsakas av plack och tandsten som bildas i tandköttskanten

Det bästa sättet att ta hand om hundens tänder är daglig tandborstning. KLICKA HÄR FÖR ATT TITTA NÄRMARE PÅ VÅR TANDBORSTNINGSGUIDE.

Pedigree® DentaStix DAILY och Pedigree® DentaStix 2 per vecka är ett utmärkt komplement till detta, för att ta hand om din hunds tänder.

Det är vetenskapligt bevisat att Pedigree® DentaStix DAILY och Pedigree® DentaStix 2 per vecka genom en kombination av en särskild konsistens och aktiva ingredienser bidrar till att minska uppkomsten av plack och tandsten när de ges som en del av en tandvårdsrutin.

9- Våra godbitar

Hälsosamma godbitar för glada hundar. Oavsett om det handlar om träning, belöning eller bara lek är Pedigree® godbitar en smakrik och ansvarsfull lösning. Vi konsulterar experter på näringslära, fetma, tandvård och hundbeteende för att tillhandahålla tuggben, godbitar och kex av bästa kvalitet. Alla våra produkter är försedda med tydliga utfodringsanvisningar för att minska risken för att hunden blir överviktig. Vi använder en maximal hårdhetsnivå för att undvika tandfrakturer och undviker ingredienser som inte är lämpliga för hundar, som fluor och vitlök.

Det är inte bara vetenskapligt bevisat att Pedigree® DentaStix DAILY och Pedigree® DentaStix 2 per vecka minskar förekomsten av plack och tandsten, de tillverkas också med ett lågt fettinnehåll och utan tillsats av socker eller konstgjorda färg- och smakämnen. Resten av våra godbitar innehåller omega 3-fettsyror som håller din hund i god kondition hela livet, vitaminer som bevarar det naturliga immunförsvaret och mineraler, inklusive kalcium, som ger hunden starka ben, och de är också fria från konstgjorda färg- och smakämnen.

PedigreeGirl