Det är viktigt med god munhälsa

SÅ HÄR BORSTAR DU DIN HUNDS TÄNDER

Så här borstar du din hunds tänder

Borsta din hunds tänder regelbundet – då förhindrar du tandköttssjukdomar och håller tänder och tandkött friskt. Ha inte för bråttom när du börjar borsta hundens tänder. Då kan du lära din hund att tycka om det – eller åtminstone finna sig i det!

Du behöver
 • En djurtandborste med mellanlånga strån.

 • Tålamod.

 • Some water

 • Hundtandkräm – använd inte tandkräm för människor eftersom den innehåller fluor som är giftigt för hundar.

 • Rena händer och korta naglar – för din hunds säkerhet.

 • Vatten.

Pedigree® DENTASTIX DAILY

Pedigree® DENTASTIX ™ DAILY

Läs om hur Pedigree® DENTASTIX DAILY kan skydda mot tandköttssjukdomar.

Så förebygger Pedigree® DENTASTIX DAILY uppbyggnad av tandsten

Tyvärr drabbas åtta av tio hundar av tandköttssjukdomar. Det leder oftast till en smärtsam och dyr behandling. Pedigree® DentaStix DAILY har en unik X-form och en särskilt slipande konsistens. Det är vetenskapligt bevisat att daglig användning minskar tandstensuppbyggnad med upp till 80% och bör kombineras med tandborstning. Pedigree® DentaStix DAILY finns i olika storlekar för att passa olika typer av hundar (små, medelstora och stora). De smakar inte bara gott – de är även sockerfria och ett medelstort ben innehåller bara 82 kalorier. Nu med extra tillsatt vitamin E, som hjälper till att hålla munnen frisk.Pedigree®DENTASTIX DAILY Triple Action:
 • Minskar tandstensuppbyggnad med upp till 80% – vid dagligt bruk
 • Rengör tänder som är svåra att komma åt
 • Främjar ett friskt tandkött
Hur fungerar DentaStix™ DAILY tuggben?

De är en kombination av en speciell struktur och aktiva ingredienser.

 • Speciell struktur

  Pedigree® DentaStix™ DAILY har en unik X-form och en särskilt slipande konsistens. Det är vetenskapligt bevisat att daglig användning minskar tandstensuppbyggnad med upp till 80%.

 • Aktiva ingredienser

  Pedigree® DentaStix™ DAILY innehåller två aktiva ingredienser (natriumtripolyfosfat och zinksulfat) som binder kalcium i saliven och saktar ner bildandet av tandsten. Det gör att placken är mjukare i längre tid och ny uppbyggnad reduceras genom att tugga Pedigree® DentaStix™ DAILY.

 • Så fungerar de aktiva ingredienserna:

Pedigree® DENTASTIX 2 per vecka

Pedigree® DENTASTIX™ 2 per vecka

Ett tuggben för tänderna som varar längre och som har en revolutionerande ny struktur som flexar kring tänderna och ger en djuprengöring ända ner till tandköttskanten.

Så flexar Pedigree® DENTASTIX™ 2 per vecka runt tänderna för en djuprengöring

Pedigree® DENTASTIX 2 per vecka är ett tuggben för tänderna som har visat sig minska uppbyggnaden av plack längs tandköttskanten och ger en djuprengöring. Det är ett sorgligt faktum att 4 av 5 hundar över 3 år lider av tandsköttsproblem som orsakas av plack och tandsten. Det är vetenskapligt bevisat att Pedigree® DENTASTIX 2 per vecka minskar förekomsten av plack vid tandköttskanten där det är som allra viktigast. Detta tack vare den revolutionerande strukturen som flexar runt tänderna och ger dem en djuprengöring. Som extra bonus smakar tuggbenet dessutom mycket gott, vilket din fyrbenta vän kommer att älska.

Hur fungerar Pedigree® DENTASTIX 2 per vecka?

Vid utfodring två gånger per vecka är det vetenskapligt bevisat att den särskilda strukturen och de aktiva ingredienserna i Pedigree® DENTASTIX 2 per vecka minskar förekomsten av plack vid tandköttskanten. Produkten har utvecklats av munvårdsexperter på Pedigree® i samarbete med veterinärer som är specialiserade på tandvård.

Myter om Pedigree® DentaStix™ DAILY

Myter om Pedigree® DentaStix™ DAILY

Myt: Min hund tuggar i sig Pedigree® DentaStix™ DAILY snabbt, vilket betyder att de inte fungerar

S: Vår forskning visar att även om hundar bara tar 40–50 sekunder på sig för att tugga klart en Pedigree® DentaStix™ DAILY, tuggar de ändå mellan 90 och 130 gånger. Det här innebär en stor skillnad för plack och tandsten på hundens tänder. Så oroa dig inte om din hund tuggar i sig benet snabbt.

Myt: DentaStix™ DAILY innehåller många kalorier

S: DentaStix™ DAILY innehåller inte många kalorier – de är sockerfria och ett medelstort ben innehåller bara 82 kalorier. Om du vill försäkra dig om att din hund inte går upp i vikt kan du minska mängden foder något för att kompensera för DentaStix™ DAILY.

Myth: Socker orsakar tandproblem hos hundar på samma sätt som hos människor

S: Hundars mun och tänder är faktiskt inte så lika våra som man kanske kan tro. Deras saliv innehåller olika ämnen så de drabbas inte lika hårt som vi gör när vi äter för mycket socker. Tandköttssjukdomar är ett stort problem för hundar, därför är det viktigt att förhindra uppbyggnad av plack och tandsten så att de har friskt tandkött även när de blir äldre. Pedigree® DentaStix™ DAILY innehåller inte socker.

Tandvård - vanliga frågor

Får inte alla hundar tandköttsjukdomar förr eller senare – är inte det ett resultat av att hunden åldras?

Alla hundar drabbas faktiskt inte av tandköttsjukdomar, och de som gör det utvecklar inte sjukdomen i samma ålder. Små raser som minipudlar och yorkshireterrier har många tänder i en liten mun, och drabbas därför oftare av detta. Om du äger en liten ras bör du se till att veterinären kontrollerar tänderna regelbundet – minst en gång per år.
Läs mer

Min hund har dålig andedräkt. Kan det vara problem med tänderna och tandköttet som orsakar det?

I de allra flesta fall orsakas dålig andedräkt av tandköttssjukdom eftersom plack byggs upp och bakterierna i den luktar illa. Men ibland kan dålig andedräkt bero på andra orsaker, som njursvikt eller diabetes. Om du märker att din hund får dålig andedräkt bör du låta en veterinär undersöka den.

Vad är skillnaden mellan plack och tandsten?

Plack är en vit massa som består av bakterier och är orsaken till tandköttssjukdom. Det kan även leda till dålig andedräkt och tandröta. Tandsten är plack som hårdnat och förkalkats, och sitter fast på tanden. Den sträva ytan gör det till en perfekt plats för ytterligare uppbyggnad av plack. Tandsten kan endast tas bort genom att rengöra hunden under narkos. Håll din hunds tänder rena från tandsten – då blir det enklare att ta bort plack vilket håller tänder och tandkött friskare.

Orsakar socker tandproblem hos hundar på samma sätt som hos människor?

Hundars mun är faktiskt inte så lika våra. Deras saliv innehåller olika ämnen så de drabbas inte lika hårt som vi gör när vi äter för mycket socker. Tandköttssjukdomar är ett stort problem för hundar, därför är det viktigt att förhindra uppbyggnad av plack och tandsten så att de har friskt tandkött även när de blir äldre.

Jag har en liten valp: måste jag börja rengöra tänderna redan nu? Är inte tandköttssjukdomar något som bara äldre hundar drabbas av?

Det är sant att tandköttssjukdomar blir värre med åren och därför drabbas ofta äldre hundar värre. Men tandköttssjukdomar börjar ofta i en ung ålder hos vissa raser, exempelvis yorkshireterrier. Och det går fort när tandköttssjukdomen väl är ett faktum. Därför bör alla hundägare låta en veterinär undersöka hunden minst en gång per år i kombination med daglig munvård.
Läs mer

Får hundar tandvärk? Min hund beter sig inte som vanligt – är det ett tecken på problem?

Ja, hundar kan drabbas av tandvärk. När tandsjukdomar, som trasiga och dåliga tänder, påverkar nerven i tanden eller tandroten kan det orsaka smärta. Inflammerade eller infekterade områden i munnen är också känsliga och långt framskriden tandköttssjukdom kan vara väldigt smärtsam. Hundar försöker ofta inte visa att de har ont – därför kan man inte alltid se om de har tand- och tandköttsproblem genom att de ändrar sina matvanor. Ofta visar hunden inte några tecken alls på smärta i munnen. Om din hund beter sig annorlunda eller visar uppenbara tecken på smärta i munnen är problemet troligtvis allvarligt, och du bör ta hunden till veterinären så fort som möjligt.

Vilda djur behöver ju inte rengöra sina tänder, så varför måste jag rengöra min hunds tänder?

Hundar har utvecklats en hel del sedan våra förfäder först tämjde vargar. De hundar vi har som husdjur idag skiljer sig mycket från vilda djur och har helt andra behov. Men till och med vilda djur kan drabbas av tandköttssjukdom!

Jag har försökt borsta min hunds tänder men han biter i tandborsten, eller ännu värre - mig! Hur kan jag lösa det här problemet?

Det är inte alltid lätt att borsta hundens tänder, framför allt om hunden inte är van vid det. Du måste börja försiktigt och sedan fortsätta gradvis tills det är en del av den dagliga rutinen. Börja med att vänja din hund vid att du inspekterar munnen. Ta fem minuter två gånger om dagen då du håller hundens huvud och sedan ger den godis om den uppfört sig bra. När hunden är van vid det kan du fortsätta med att lyfta på läpparna för att titta på tänderna. Introducera bara tandborsten när hunden känner sig bekväm med det, och börja med att borsta en liten stund. Borsta i två eller tre sekunder och beröm hunden under tiden. Om hunden tycker om det kommer du att få göra det igen. Du kan även beställa en tid hos veterinären för mer information om hur du borstar hundens tänder.

Cookie-tillåtelse