Vaccinationer

Skydda din valp

Valpar är mottagliga för obehagliga infektioner, inklusive valpsjuka, smittsam hundhepatit, parvovirus och rabies. När valparna fortfarande är med sin mamma får de temporärt skydd genom hennes mjölk.

När din valp är avvänjd får den inte umgås med andra hundar – eller leka på platser där andra hundar kan ha varit – förrän den har fått sin andra vaccination.

Din valp bör få sin första vaccination vid åtta veckors ålder. Den måste följas upp med en andra vaccination fyra veckor senare. När du tar med din valp hem måste du se till att du har all information om valpens vaccinationer – vilka den har fått och vilka den fortfarande behöver.

Försök att registrera din valp hos en veterinär så fort du kan och boka en tid långt i förväg. Veterinärer kan hjälpa till med alla typer av hälso- och vårdfrågor så ta gärna med dig en lista.


Årlig påfyllnad för alla hundar

För att din hunds ska hålla sig frisk behöver den fylla på vaccinationen varje år.


Varför behöver min hund vaccinationer?

Vaccinationer skyddar din hund mot sjukdomar, varav några som är livshotande och enkelt kan spridas till andra hundar.

Din valps första vaccination sker normalt vid 8 veckors ålder, med ytterligare en dos vid 12 veckors ålder. Din valp är inte fullt skyddad förrän två veckor efter att den har fått sin andra vaccination. Efter det behöver vaccinationerna fyllas på varje år för att bevara din hunds immunitet.

Vaccinationen mot kennelhosta rekommenderas också för hundar som bor på pensionat eller som kommer i kontakt med många andra hundar, till exempel på hundkurser eller hundutställningar.


Parvovirus – vikten av vaccination

Parvovirus är mycket smittsamt och extremt farligt. Det påverkar inälvor, lymfvävnader och benmärg på valpar och orsakar snabbt dålig aptit, feber, kräkningar, diarré och – i mer än 90 % av obehandlade fall – döden.

Parvovirus är bara en av orsakerna till att det är så viktigt att vaccinera din hund och förhindra att den har kontakt med andra hundar eller deras avföring tills den är färdigvaccinerad. Det krävs inte direkt kontakt mellan hundar för att infektionen ska spridas – viruset kan stanna kvar i marken i upp till ett år, så det räcker att hunden slickar på marken för att den ska smittas.

Om du misstänker att din hund har fått parvovirus måste du agera snabbt. Ju tidigare veterinären kan behandla sjukdomen, desto mindre permanent skada hinner den orsaka.
 

fourjpg
bnnr4-bg