Hur mycket motion behöver valpar?

En halvtimmes promenad om dagen är det normala rådet. Men du måste också ta hänsyn till hur snabbt din valp växer och dess kroppsbyggnad.

Riskerna med att ge din valp för mycket motion

Det kan tyckas som om din valp är utrustad med evighetsbatterier, men den behöver också vila mycket för att växa. Ju större din valp är, desto mer mottaglig är den för ledproblem. Dessutom kan unga hundar utveckla allvarliga hälsoproblem om de får för mycket motion.

Ta det lugnt i början

Om du går ut för hårt i början kan både du och din valp bli stela och trötta. Det är också viktigt att ta hand om valpen efter promenaden: Du måste ge den skugga och kallt vatten om sommaren, och en varm, dragfri plats att dåsa på om vintern.

Anpassa motionen efter rasen

Uppenbarligen behöver en whippet en mer krävande promenad än en basset hound. Det är inte lika uppenbart att vissa trubbnosiga raser, som bulldogg, boxer och mops, enkelt kan bli andfådda och därför kan behöva fler, men kortare promenader. (Om din valp flämtar tungt, andas oregelbundet, vinglar eller knappt andas över huvud taget måste du snabbt uppsöka veterinär.)

Träning är också motion

Regelbunden motion är inte bara bra för din valps kropp – det gör också att valpen inte blir uttråkad och förhindrar destruktivt beteende. Att inkludera mängder av träningspass i din hunds motionsrutiner är ett bra sätt att göra det på.

Det är en bra idé att tidigt lära din valp att gå i koppel, vid sidan om dig, i stället för att låta den dra iväg med dig i släptåg.

Leksaker

Leksaker som bollar och frisbee är roliga för både dig och din valp. Men ryck inte ut något ur din valps mun eftersom hundens tänder inte tål alltför energiska lekar än.

Försök att hålla dig till en rutin

Valpar är normalt mest aktiva på morgnar och kvällar så det är bäst att motionera din valp då, innan den har fått sin mat. Om vädret är dåligt kan du korta ner promenaden, men hoppa inte över den eftersom din valp då saknar sin rutin. En kvällspromenad gör att din valp är behagligt avslappnad när du vill att den ska vara det.


 

tenjpg
PedigreeGirl