Ta hand om tassarna på din valp

En valps tassar utsätts för mycket under en vanlig dag: asfalt, betong, lera, smutsigt gräs, grus och kanske också trasigt glas. Hundens trampdynor är utformade att vara tåliga, men valpens trampdynor är inte hårda än så du måste hjälpa din valp att ta hand om dem.

Kontrollera tassarna på promenad

När ni är ute och går måste du hålla ett öga på din valp så att den inte haltar eller slickar sig på tassarna. En lyft tass kan betyda att din valp vill leka, men det kan också innebära att den har ont i en tass och vill att du tar dig en titt.

När ni varit ute bör du kontrollera din valps tassar efter vassa föremål eller skador. Om du hittar något kan du använda en pincett för att ta bort det, uppsök veterinär om tassen ser irriterad eller infekterad ut.

Päls- och klovård

Lång päls kan dölja smuts så se till att pälsen mellan din valps tår och klor inte växer sig för lång. Om din valp inte går så mycket på hårda ytor, till exempel trottoarer, måste du troligtvis klippa hundens klor då och då eftersom det kan vara smärtsamt för den att gå om klorna blir alltför långa.

Det är inte svårt att klippa klorna, men du bör låta din veterinär eller en professionell hundskötare visa dig hur det går till eftersom ett misstag kan göra att din hund inte vill göra om det.

Tassvård på vintern

Vägsalt och sand kan bränna en valps trampdynor – och deras mun och mage om de slickar på det. Torka av din valp när ni kommer hem och se efter salt eller sand mellan deras tår. Om din hund får torra eller spruckna trampdynor kan du applicera vaselin för att lindra besvären.

På kalla och blåsiga dagar riskerar din valps tassar, nos och öron att drabbas av köldskador. En välsittande jacka är perfekt för de flesta situationer, men om du ska vara ute och gå i snön i långa stunder kan du överväga att köpa stövlar till din valp.


 

twojpg
PedigreeGirl