Därför är inte matrester den bästa kosten för din valp

Din valps luktsinne är tusen gånger känsligare än ditt. Inte att undra på att den är så intresserad av söndagssteken! Den kommer definitivt att försöka få lite (och du kan nog inte hindra den från att anfalla eventuellt tappade bitar). Men det är ingen bra idé att vänja valpen vid att få matrester.

Vissa ingredienser kan vara skadliga

Socker är inte bra för hundens tänder, kryddor irriterar din valps matsmältningssystem och för mycket fett eller mjölkprotein kan orsaka diarré.

Din valp kan bli kinkig i maten

Om din valp får för sig att familjens mat är bättre än hundfoder blir det svårt att få den att äta sin vanliga mat när det inte finns några matrester.

Din valp kan börja tigga mat från främlingar

I parken kan din valp upptäcka att tigga från picknickande personer är ett bra sätt att få uppmärksamhet. Beroende på vad den får kan din valp drabbas av en upprörd mage på vägen hem. När den blir större kan hundens oönskade uppmärksamhet vara irriterande eller skrämmande för barn.

En obalanserad kost kan påverka din valps tillväxt

Om din valp äter sig mätt på matrester får den inte i sig alla näringsämnen som den behöver för att växa. Om din valp till exempel äter för mycket fosfor så kompenserar kroppen genom att förlora kalcium, vilket påverkar skelettet. Det kan också sluta med att valpen helt enkelt äter för mycket – och blir överviktig.

Kärlek, inte matrester

Det din valp behöver är din kärlek och uppmärksamhet, och godbitar är inget bra substitut. Ställ fram maten till din valp innan du äter så ligger den glatt i sin säng medan du äter. Om du redan har vant den vid att förvänta sig matrester kan du ignorera den medan du äter och i stället ge den massor av uppmärksamhet efteråt. Den blir då bättre socialiserad, friskare och gladare.

 

fivejpg
PedigreeGirl