En balanserad diet för snabbväxande valpar

Precis som oss människor behöver hundar också alla näringsgrupper: vatten, protein, kolhydrater, fett, mineraler, vitaminer och fibrer. Men den mängd och de proportioner som hundar behöver skiljer sig mycket från människans behov. Dessutom skiljer sig den näringsmässiga balansen åt under olika perioder av hundens liv. Det påverkas också av hundens storlek och kroppsbyggnad. Det är mycket att tänka på och det kan vara svårt för en valp att frodas på hemlagad mat.

De viktigaste elementen i din valps kost

Vatten är nödvändigt för din valps ämnesomsättning – valpens kropp består faktiskt av cirka 70 % vatten. Som du vet förlorar hundar en stor mängd vatten varje dag som måste ersättas regelbundet, och en vattenskål är därför livsviktig. Vatten är bättre för din valp än komjölk, som kan ge många valpar diarré.

Protein är muskelmat och även om spannmål, ris och potatis innehåller en hyfsad mängd så är kött den mest koncentrerade källan av protein och det enklaste sättet att bygga din valps snabbväxande kropp.

Fett är energirikt och hjälper till att absorbera vitaminer. Dessutom bidrar det till frisk hud och päls. För mycket fett innebär dock att din valp måste äta mer mat för att få i sig övriga näringsämnen, vilket leder till övervikt eller fetma.

Kolhydrater är en viktig energikälla. I det vilda får hundar i sig kolhydrater från frukt och grönsaker. I hundfoder kommer kolhydraterna från kokt ris, spannmål och pasta. Din mycket aktiva valp behöver mer än dubbelt så många kalorier i varje tugga som en fullvuxen hund.

Mineraler gör att din valp växer. Alla valpar behöver kalcium och fosfor för skelett och muskler, och järn för röda blodkroppar. Det är viktigt att du ger din valp exakt rätt balans av näringsämnen.

Vitaminer är nödvändiga för en hälsosam ämnesomsättning. Vitamin A är viktigt för synen, vitamin B för nerverna och vitamin D för skelettet. Vitamin E skyddar huden och vitamin K stödjer blodkoaguleringen. Till skillnad från oss människor kan inte hundar metabolisera vitamin C.

Fibrer är svårsmälta vegetabiliska ämnen som håller din hunds mage i form (och gör det enkelt att plocka upp efter den!). En brist på fibrer i kosten leder till förstoppning, vilket inte är behagligt vare sig för dig eller för din valp.


 

sevenjpg
PedigreeGirl