Problemfria måltider för valpar

Valpar behöver en konsekvent matningsrutin. Med hjälp av de här tipsen kan du se till att valpens måltider blir problemfria.
Små hundar äter mindre mat än vuxna hundar, men vid fler tillfällen. Ge din valp samma antal måltider varje dag enligt följande: 

  • Små valpar: 4–5 små måltider om dagen tills de är 10 veckor gamla.
  • 10 veckor–5 månader: 3 måltider om dagen.
  • Efter 5–6 månader: 2 måltider om dagen.

Din valps interna magklocka sätter igång matsmältningen när det är matdags, oavsett om du ställer fram maten eller inte. Om du inte håller dig till en rutin är valpen inte hungrig när du ställer fram maten. Att vänta för länge kan ge din valp magproblem.
Välj mat- och vattenskålar av kraftig keramik eller rostfritt stål. Plastskålar tenderar att bli tuggleksaker och bitmärkena blir ett paradis för bakterier. En tung skål är också svårare för din valp (och dig) att välta av misstag.
Om din valp har långa öron som kan hamna i mat- och vattenskålarna finns det särskilda smala skålar som håller öronen rena och torra.
Se till att inte störa din valp när den äter eftersom den då vänjer sig vid att äta ryckvis eller börjar sprida maten i hemmet.
Låt den få upp till 30 minuter på sig att äta sin mat. Ta sedan bort eventuellt resterande mat och servera färsk mat till nästa måltid. Hunden ska alltid ha tillgång till färskt och rent vatten.
När den har ätit kan din valp behöva lite lugn och ro eller en tupplur för att kunna smälta maten ordentligt. Gå därför ut på promenad innan måltiden, inte efter!

 

 

5
PedigreeGirl