Riktlinjer för utfodring av valpar

Vilket är det bästa fodret för din valp? Hur mycket och hur ofta? Alla raser är olika så det finns inget svar som passar alla hundar.

Liten mage, stor aptit

Valpar behöver äta mycket mat i förhållande till sin kroppsvikt för att kunna växa ordentligt. Men tills deras magar också börjar växa måste de få flera mindre måltider om dagen. Instruktionerna på burken, påsen eller säcken hjälper dig att få rätt portionsstorlek. (Om din valp inte äter upp all sin mat inom 20 minuter ger du den troligtvis för mycket foder.)

Hur din valp ser ut och mår är det bästa tecknet på om du ger den rätt mängd mat. När veterinären kontrollerar valpens vikt kan han/hon bekräfta om din valp växer som normalt eller om du måste justera kosten.

Vad utgör ett bra valpfoder?

Ett bra valpfoder är särskilt balanserat för att möta din valps behov av energi, proteiner och mineraler. Det ska vara lättsmält för att passa din valps omogna mage. Se till att du väljer ett foder som är särskilt framtaget för valpar och inte för vuxna eller äldre hundar.

Naturligtvis måste det också smaka gott.

Behövs kosttillskott?

Nej. För mycket fosfor eller kalcium kan orsaka missbildningar och du ska därför inte ge hunden kosttillskott, såvida inte din veterinär rekommenderar detta.

Faran med för mycket mat

För mycket mat belastar din valps snabbt växande skelett och leder och kan resultera i permanenta skador.

Gott om rent och färskt vatten

Se till att din valp alltid har tillgång till rent och färskt vatten. Om du märker att den är törstig hela tiden bör du uppsöka veterinär.

 

twentytwo
PedigreeGirl