Vilka vitaminer behöver din hund?

Rätt vitaminer hjälper din hunds kropp att växa och återhämta sig. Men för mycket av vissa vitaminer kan vara skadligt för hundens hälsa.

Vitaminer hjälper din hunds kropp att bearbeta andra näringsämnen – utan rätt balans av vitaminer kan hundens kropp inte växa eller återhämta sig ordentligt. Det enklaste sättet att få rätt balans av vitaminer i din hunds kost är att ge den ett balanserat hundfoder som Pedigree®.

Din hund behöver vitaminer från två olika grupper: vattenlösligt vitamin C och B-komplex samt fettlösligt vitamin A, D, E och K.

Vattenlösligt vitamin C och B-komplex

De här vitaminerna hjälper hunden att få starkare skelett, tänder och vävnader. Eftersom vitaminerna är vattenlösliga spolas de kontinuerligt ut ur kroppen och behövs därför fyllas på regelbundet. Till skillnad mot de olika formerna av vitamin B, som måste komma från din hunds kost, så tillverkas vitamin C naturligt av hundens kropp.

Att tillsätta extra vitamin C till din hunds kost kan orsaka allvarliga hälsoproblem och du bör därför undvika tillskott av vitamin C, såvida inte din veterinär rekommenderar detta.

Fettlösligt vitamin A, D, E och K

De här vitaminerna finns i animaliskt fett. Din hunds kropp absorberar vitaminerna genom tarmarna och lagrar dem till senare. En alltför stor uppbyggnad av de här vitaminerna kan leda till fysiska missbildningar, framför allt i skelettet.

Därför är det inte en bra idé att ge din hund kosttillskott, såvida inte din veterinär ordinerar detta för ett särskilt hälsoproblem.

Det här är vad vitamin A, D, E och K gör:

  • Vitamin A är bra för bland annat synen.
  • Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium för ett starkare skelett.
  • Vitamin E hjälper kroppen att skapa röda blodkroppar.
  • Vitamin K hjälper blodet att koagulera och bilda skyddande skorpor.

Oavsett vilket foder du bestämmer dig för att ge din hund ,så är det ditt ansvar att se till att den får rätt balans av vitaminer i sin kost.


 

18
PedigreeGirl